luni, 14 ianuarie 2013

Cum să îți faci timp când n-ai


                                
 Nimic nu se compară cu senzațiile ce le trăiești in ajun de sesiune, senzații cărora le dai frâu liber pentru că orice e mai interesant decât învățatul. Senzații de triumf și eșec, de dileme existențiale, de anxietăți, depresii sau extaz, de nepăsare și ignoranță, de prea multă păsare și lista cu  „gânduri de avut” în timp ce zacem pe undeva poate continua. Problema este că timpul se scurge și noi încă nu am decis daca ne apucăm de învățat acum sau dupa un chef la care ne stă mintea de când am văzut afișul cu Party Session și la care am jurat că nu ne ducem... sau ne ducem? Dacă citim măcar un capitol! Sau niciunul...
În rândurile ce urmează nu vom găsi leacul pentru așa ceva. În schimb, putem afla, despre cum să ne prelungim timpul ca să putem să ne satisfacem atât plăcerile vinovate cât și, cel mai important, nevoia de cunoaștere!
Majoritatea credem că există doar un mod de a dormi: ne culcăm seara pentru 6-8 ore, ne trezim dimineața, stăm treji 16-18 ore și tot așa. De fapt, acesta se numește un ciclu de somn monofazic care este doar unul din cele cinci cicluri de somn principale. Celelalte patru sunt considerate cicluri de somn polifazice datorită multiplelor sesiuni de somn pe care le implică pe zi. Cum este posibil sau este sanătos?
                                

Cea mai importanta fază a somnului este  faza 4 REM (Rapid Eye Movement) care, în termeni non-stiințifici, înseamnă faza în care te odihnești cu adevărat, restul fiind exces. Astfel, dacă trecem la un ciclu de somn polifazic, lipsa somnului va determina corpul să intre în faza REM imediat, nu după 45-75 minute de somn (la un ciclu monofazic). Este ca și cum am vrea să ne cumpărăm o statuetă și am primi în schimb un bloc de marmură. Nu avem nevoie de excese, ci doar de statueta propriu-zisă.
În consecință, se poate beneficia de efectele unui somn de 8 ore fără a pierde timpul până la faza REM, rezultând într-un ciclu de somn mai eficient. Iată care sunt ciclurile de somn polifazice:
  • Ciclul Bifazic/Siesta: Este practic  ciclul de somn al multor studenți. Ciclul bifazic este alcătuit din 4-5 ore de somn noaptea și 90 de minute de somn la prânz. Nu e foarte diferit fată de somnul monofazic dar, un pic mai eficient.
  • Ciclul Uberman: 20-30 minute de somn la fiecare 4 ore rezultă în 6 sesiuni de somn în fiecare zi. Acest ciclu este foarte eficient, de obicei te menține sănătos și fresh. Bineînteles, este extrem de greu, cu ritmul de viață agitat și orarul fix, să iei pauze de somn asa des. Un blogger, Steve Pavlina a încercat ciclul Uberman pentru 5 luni și a spus ca a avut efecte pozitive uimitoare. Singurul motiv pentru care s-a întors la monofazic a fost  ca să poata să țină pasul cu soția și copii săi.
  • Ciclul Everyman: Un somn de bază suplimentat cu câte 20-30 de minute de somn. Cele mai de succes variații sunt  ori un somn de 3 ore si  trei de 20 de minute, ori un somn de 1,5 ore si 4-5 de 20 de minute. Acesta este mai ușor de adaptat decât ciclul Uberman, fiind mai eficient și flexibil.
  • Ciclul Dymaxion: Bucky Fuller a inventat acest ciclu bazat pe credința că avem două rezervoare de energie. Primul este ușor de umplut în timp ce al doilea, mai greu. El a început să doarma 30 de minute la fiecare 6 ore. Asta înseamnă 2 ore de somn pe zi! Doctorii l-au examinat dupa câțiva ani de somn Dymaxion si au constatat că e perfect sănătos, mai mult decât atât, el susține că “a fost cea mai viguroasă stare pe care a experimentat-o.

Care ciclu este potrivit pentru tine?

Depinde complet de stilul tău de viață. Reține că dacă decizi să treci la ciclul Uberman sau Dymaxion efectele nu vor fi imediate ci dupa 3-10 zile, după ce corpul se obisnuiește. Pentru a ușura tranziția se recomandă mâncare sănătoasă, ocupație în timpul în care suntem treji (studiu și nu numai!) și să avem timp să ne obișnuim cu noul mod de viață măcar 2-3 săptămâni.

Succes!

Goldea Andreea-Ildiko

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu