luni, 14 ianuarie 2013

Din ce în ce mai mulţi studenţi români, nevoiţi să lucreze




               

          La examen e ca la cinema, locurile din faţă nu se ocupă niciodată sau ieşi pe hol şi ştii deja ce mâncare face tot căminul, sunt câteva din „vorbele studenţeşti". Fie că eşti la examen, stai la cămin sau te duci acasă, studenţii de-a lungul istoriei şi-au creat propriile reguli de „suprevieţuire" 
             De-a lungul anilor am citit numeroase articole despre activitatea studenților înafara faculatății, despre scopurile și motivațiile lor, despre modul de conviețuire și traiul acestora.
               Cursuri, lectura obligatorie, venituri de cate sute de lei pe lună, distracție pe măsura posibilitaților. Cam acestea ar fi caracteristicile unui student și ale vieții cotidiene a acestuia.
        Însă ce mi-a atras mie atenția în mod deosebit au fost studenții dornici de schimbare, dornici de a urma studii superioare, dornici poate doar de a pleca din orașelul natal, mic și lipsit de orice atracție, pentru a-și planifica un alt mod de „supraviețuire” într-un loc mai bun, plin de posibilitați.Iar pe această parte a baricadei, îl vedem pe studentul angajat, care ajunge la cursuri după cum se înțelege cu angajatorul pentru care lucrează 4-8 ore pe zi.  
                   Nu sună foarte dramatic.Ba mai mult, la auzul acestor cazuri, suntem deseori mirați de activitatea dinamică a studentului și de rezistența acestuia.
     Am încercat să privesc puțin mai în detaliul acestor cazuri și sa îmi dau seama care este de fapt randamentul pe care acești tineri îl  prezintă.Rezultatul, a început sa fie ingrijorător.
      “Potrivit cercetarilor de-a lungul anilor, studenții care sunt nevoiți sa opteze pentru un job în perioada studenției, au un IQ mult mai mic decât al colegilor care nu lucrează.
 
Psihologii consideră că studenții care provin din familii cu venituri reduse, deși reușesc să fie admiși la universitați cu prestigiu, nu vor putea accede la un nivel superior de educație.
       În concecință, constatăm că toate aceste universitați de prestigiu au și studenți cu un nivel redus de educație datorită faptului că pe lista acestora de prioritați, studiile ajung sa ocupe locul second”[1].




                                                                                 Muresan Roxana



[1] Georgiana VOICU - Editor Studentie.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu