luni, 14 ianuarie 2013

Studenţi model(aţi)

                                     
      Mita, plagiatul şi serviciile sexualeAcest flagel social este mult dezbătut astăzi în universităţile din România.  Fenomenul există şi nu pare să se diminueze sau să fie eradicatCare ar fi cauza acestor capcane în rândul studenţilor? 


      De ce mită şi nu „tocitul coatelor” pe băncile facultăţilor? Unii studenţii par a fi ocupaţi cu joburi solicitante care implică absenţa acestora la cursuri şi seminarii, alţii preferă frecventarea cluburilor, barurilor, pub-urilor, ce atrage după sine nopţi pierdute şi zile dormite.
             Sesiunea este pentru câţiva o perioadă de stres, cu bibliografii şi cursuri bine puse la punct, cafeaua si energizantul fiind nelipsite. Alţii nu ţin cont de criza economică şi preferă pliculeţul cu euro scos din buzunarul părinţilor.  
         „Şpaga la examen e în funcţie de importanţa materiei. La protetică, de exemplu, eu am plătit 250 de euro acum doi ani. Aveam colegi străini care scoteau şi o mie de euro din buzunar, numai să promoveze”, spune o studentă, anul 5, medicina dentară. „La noi profesorii nu cer bani, dar au grijă ca studenţii să ajungă în postura de a nu trece restanţele, eventual să repete anul. Atunci suntem nevoiţi să apelăm la pliculeţul fermecat cu euro. Semestrul trecut mergea de la 350 de euro în sus la un examen. Cam aşa stau lucrurile si la cardiologie; o mică atenţie profei şi s-a rezolvat.
           Meditaţii în particular, mită dată direct sau indirect. De 10 ani, Universitatea  de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” se confruntă cu cele mai multe cazuri de şpagă, prostituţie, depravare. Situaţia tinerilor medicinişti a scăpat de sub control de când examenele se vând ca la piaţă. Pentru unele studente, prostituţia este modalitatea preferată de a face rost de bani.
            Cu o rochie mulată, un decolteu generos, un clipit din gene şi niste discuţii siropoase se rezolvă subiectele de examen dacă eşti fată . Şi dacă mai adăugăm nişte plicuri greuţe vom fi “studenţii-model” ai societăţii în care trăim.


(sursa foto: TimesNewRoman)


Lavinia Bălăceanu













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu